Vinç Çeşitleri Nelerdir?Vinçler Nasıl Sınıflandırılır?
Vinç Çeşitleri
Bazı yükleri elle veya başka basit araçlarla taşımak mümkün olmaz. İşte bu tip yüklerin kaldırılması ve taşınması için yeri geldiğinde yükselip alçalarak, yeri geldiğinde dönerek hareket eden özel araçlara vinç adı verilmektedir. İngilizce “crean” kelimesinin dilimize yerleşmiş hali olan “kreyn” sözcüğü de aynı anlama gelir.
Oldukça işlevsel olan vinçler özellikle yükleme ve boşaltma konusunda kullanılan makinelerdir. Gerekirse 360 derece dönebilen, yukarıya ve aşağıya kolaylıkla hareket edebilen standart vinçler, 60 tona kadar taşıma kapasiteleri ve 40 metreye kadar uzanabilen yapıları ile birçok yerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Vinçler nasıl sınıflandırılır?
Amaçlarına göre değişik formlarda üretilen vinçlerin bazıları raylar üzerinde hareket ederken, bazıları ise seyyar olarak kullanıma uygundur. Vinçler genel olarak iki ana başlık altında çeşitlere ayrılırlar:
1- Hareket kabiliyetine göre vinç çeşitleri
2- Kaldırma kabiliyetine göre vinç çeşitleri
1- Hareket kabiliyetine göre vinç çeşitleri
Vinçler, çeşitli biçimlerde hareket edebilme yeteneklerine göre kendi aralarında 6 ana kategoride incelenebilir.
1.1 Sabit vinçler
Adından da anlaşılacağı üzere sabit vinç çeşitleri belirli bir yere sabitlenmişlerdir. Özellikle fabrika, liman gibi yerlerde kaldırma ve depolama işleri için kullanılırlar.
1.2 Paletli vinçler
Bu tür vinç çeşitlerinde vinç, bir palet üzerinde hareket eder. Özellikle taş ocağı gibi ağır işlerde ve yumuşak arazilerde kullanılırlar. Paletleri zemini bozacağı için her yerde kullanılmazlar.
1.3 Lastik tekerlekli vinçler
Bu tip vinç çeşitleri genel olarak bir kamyonun üzerine monte edilerek kullanılırlar. Hareket ettirilmeleri için özel römork veya çekici gerektirmeyen bu vinçler, kamyonun girebileceği yerlerdeki işler için uygundur.
1.4 Köprülü vinçler
Açık alandaki üretimler, liman ve maden ocakları için uygun olan köprülü vinç çeşitleri, 40 tona kadar çıkabilen kaldırma kapasiteleri ile özellikle ağır işler için uygun makinelerdir.
1.5 Ray üzerinde hareketli vinç (Monoray)
Bu vinçler, bir ray üzerindeki taşıyıcılara yerleştirilerek kullanılırlar.
1.6 Kule vinçler
Özellikle yüksek çalışma alanlarında dik olarak kullanılan bu vinçlerin yüksekliği 60 metreye kadar çıkabilmektedir.
2- Kaldırma kabiliyetine göre vinç çeşitleri
Vinçler, kaldırma kabiliyetlerine göre ikiye ayrılırlar.
2.1 Hidrolik-halatlı vinçler
Hidrolik halatlı vinçler de kendi aralarında “teleskopik bumlu vinçler” ve “kurtarıcılar” olarak ikiye ayrılırlar. Teleskopik bumlu vinçler bir kamyon üzerine monte edilirler. Hareketleri sırasında özel çekiciye ihtiyaç duymazlar. Kurtarıcılar ise taşıyıcı özelliktedirler. Lastik tekerlekli kurtarıcılar, dizel motorla çalışırlar.
2.2 Halatlı vinçler
Halatlı vinç çeşitleri, özellikle köprü inşaatı, baraj gibi özel işlerde kullanılan özel makinelerdir. Bu tip vinçler kaldırma, kurtarma temizleme gibi işlerde kullanılırlar.
elazığ kiralık vinç, elazıg kule vinç, kiralık vinç, vinç çeşitleri, vinç elazığ, vinç kiralama, vinç satılık